اگر کارمند باشید چه دولتی و چه غیر دولتی زمانی که به فیش حقوقی خود توجه می کنید ، درمی یابید که هر ماه مبلغی به عنوان حق بیمه تأمین اجتماعی از حساب تان کسر میشود. اکنون این سوال برای شما بوجود میآید که این حق بیمه چیست و به چه دلایلی از حساب شما کسر میگردد؟ فرمول و مبنای محاسبه حق بیمه سازمان تامین اجتماعی چیست؟
پاسخ شما اینجاست ،ما در این مطلب تمامی نکاتی که مربوط به بیمه حقوق و دستمزد هستند را با ریز جزئیات به صورت دقیق برای تان بیان خواهیم کرد ، این مطلب توسط شرکت نرم افزاری آرپا تولید کننده نرم افزار حسابداری تهیه شده است و تا پایان با ما همراه باشید .
حق بیمه چیست؟
بیمه یا به عبارتی حق بیمه ، کلمه ای است که عموماً تمامی مردم و اشخاص شاغل به کار آن را میشناسند و با آن سر و کار دارند .
همچنین بیمه، از بخش های حائز اهمیت و مهم یک کسب و کار برای هر فرد میباشد . از سالیان پیش تا کنون افراد نسبت به پرداخت بیمه اقدام میکنند که بتوانند از مزایا و محاسن مربوط به آن که سازمان تأمین اجتماعی فراهم کرده بهرهمند شوند. این مزایا شامل : استفاده از بیمه های درمانی و پزشکی ، بیمه بیکاری و استفاده از حقوق دوران بازنشستگی…
بیمه از زمان های گذشته تاکنون ،به عنوان تعهدی مطمئن و پایدار میان افراد شناخته می شود ، که در آن فرد یا شرکت، مبلغ مشخصی تحت عنوان بیمه حقوق و دستمزد به شرکت بیمه می پردازد تا در صورت وقوع هر اتفاق ناگوار یا شرایط خاص، شرکت بیمه هزینههای مختلف آن حادثه را تقبل کند. وجهی که فرد یا شرکت بیمه شده به سازمان بیمه کننده میپردازد ، حق بیمه گفته میشود.
حق بیمه به اشکال مختلف و به صورت وجوه گوناگونی قابل پرداخت می باشد. بر اساس استناد به ماده ۲۸ قانون تأمین اجتماعی، برای افراد شاغل به کار ، ۳۰ درصد از مجموع کل حقوق میبایست به شرکت بیمه پرداخت شود که از این ۳۰ درصد ، ۲۳ درصد از آن را شرکت کارفرما پرداخت می کند و مابقی دیگر یعنی ۷ درصد باقی مانده از حقوق و دستمزد فرد شاغل کسر میشود.
از دیدگاه قانون کار ، کارفرما باید حق بیمه را در مهلت زمان معین شده پرداخت کند ؛ در صورتی کارفرما بنا به دلایل مختلف این مبلغ را پرداخت نکند ، مشمول پرداخت جریمه خواهد شد . برای پرداخت مبلغ حق بیمه، کارفرما باید نسخه ای از فهرست حقوق، سهم خودش از حق بیمه مربوطه و سهم کارکنان را به اداره تأمین اجتماعی ارائه دهد.
کسر کردن حق بیمه نباید از حداقل حقوق کارگر که هر سال از سوی شورای عالی کار اعلام میشود کمتر و از حداکثر حقوق مبنای کسر حق بیمه که توسط شورای عالی تأمین اجتماعی اعلام میشود، بیشتر باشد.
لازم است نسبت به دانستن این نکته هم آگاه باشید که ، میزان حق بیمه بر مبنای مزد یا حقوق بیمه شده با رعایت بند ۵ ، ماده ۲ و ماده ۳۹ قانون تأمین اجتماعی و آیین نامه اجرایی آن محاسبه میشود، در خصوص کارگاه هایی که فاقد دستمزد مقطوع موضوع ماده ۳۵ قانون تأمین اجتماعی هستند، بر اساس مزد یا حقوق و مزایای دریافتی مشمول کسر حق بیمه و در خصوص کارگاههای مشمول دستمزد مقطوع طبق دستمزد مقطوع تعیین شده انجام میپذیرد و کارفرمایان کارگاه های گفته شده که کارگر استخدامی دارند، موظف هستند صرف نظر از نوع قرارداد کار و ترتیب استخدام و نحوه پرداخت مزد یا حقوق صورت مزد و حقوق فوقالعاده شغل و مزایای کارکنان خود را در تایم مشخص قانونی تعیین شده به سازمان ارسال و پرداخت کنند.
نکته مهم این است که بر اساس قانون بیمه بیکاری ، ۳ درصد به حق بیمه مشمولین قانون کار اضافه شده که این مبلغ بر عهده کارفرما است، عموماً در مشاغل سخت و زیان آور نیز کارفرما موظف است نسبت به پرداخت ۴ درصد مستمری کارهای سخت و زیانآور علاوه بر حق بیمه و حسب مورد ، بیمه بیکاری است.
چه مواردی مشمول حق بیمه هستند ؟
از بین اقلامی که در لیست حقوق و دستمزد وجود دارند ، تمامی مزایای نقدی به جز موارد غیر مشمول اعلام شده توسط سازمان تأمین اجتماعی ، مشمول پرداخت حق بیمه هستند؛ اما حتماً لزومی ندارد که برای پرداخت حق بیمه مزایای غیرنقدی اقدامی صورت گیرد. مواردی که شامل پرداخت حق بیمه در لیست حقوق و دستمزد هستند، عبارت اند از :
۱_حقوق و کارمزد
۲_حق جذب
۳_فوقالعاده های ثابت در شغل
۴_فوقالعاده مشاغل سخت و زیان آور
۵_فوقالعاده اضافه کاری، شب کاری، تعطیل کاری و نوبت کاری
۶_دستمزد دریافتی بابت حضور در جلسات متعدد شغلی
۷_حقوق و دستمزد دریافتی جهت استفاده نکردن از مرخصی استحقاقی
۸_دستمزد دریافتی بابت کار آموزی
۹_حق مسکن و بن کارگری و حق ایاب و ذهاب
۱۰_پاداش
۱۱_پاداش و مزایای ارزی
- چه مواردی مشمول حق بیمه نمی شوند؟
موارد غیر مشمول حق بیمه عبارت اند از:
۱_حق اولاد و حق همسر
۲_حق عائله مندی
۳_فوقالعاده مأموریت یا مسافرت شغلی
۴_عیدی (در صورت پرداخت یک بار در سال)
۵_پاداش افزایش تولید
۶_پرداختی بابت سنوات شغلی (حین خدمت یا انتهای خدمت)
۷_کلیه مزایای غیرنقدی پرداختی
۸_کلیه وجوه پرداختی بابت جبران خسارت جسمی و یا معالجه
۹_پرداختی بابت خسارت اخراج
۱۰_حقوق بازنشستگی
۱۱_مستمری و مستمری وراث