حسابداری بازرگانی
پیشنهاد میکنیم پیش از اینکه به حسابداری بازرگانی بپردازیم، مقاله حسابداری چیست را هم مطالعه کنید. دانش مربوط به حسابداری یکی از کامل ترین علوم در جامعه و بین مردم می باشد ، که فرا گرفتن آن و تلاش برای اجرای درست و صحیح انواع حسابداری نیازمند علاقه ، استعداد و فعالیت در شرکت های مختلف می باشد . محتویات متنی و کاربرد های عملی حسابداری در هر عرصه ای از صنعت و مشاغل برای مالک و مدیران جهت منظم سازی رویداد های مالی شان کاربرد دارد .
شرکت بازرگانی به مجموعه فرایند هایی گفته می شود که منجر به خرید و یا واردات کالا از سایر کشور ها می شود ، و بدون کوچک ترین تغییری به بازار ارائه می شود . کالاهایی که به منظور فروش و کسب درآمد خریداری شده اند چه به صورت همکاری (عمده) و چه به صورت تکی فروخته شوند ، نیازمند وجود حسابدار برای مدیریت فرایند های مالی با استفاده از نرم افزار حسابداری و مالی برای شرکت می باشد.
شرکت ها از لحاظ نوع فعالیت به سه دسته خدماتی ، بازرگانی و تولیدی تقسیم می شوند . هر شرکتی که به خرید و فروش کالا بپردازد در شمار شرکت های بازرگانی قرار می گیرد . فعالیت اصلی این شرکت ها خرید انواع مواد خام ، فراورده ها و یا کالا های ساخته شده از تولید کننده یا عمده فروش و عرضه آن به خریدار است . این گونه شرکت ها همانطور که پیش تر گفته شد در شکل و محتوای کالاهایی که خریداری و به فروش می رسانند ( به غیر از بسته بندی و نظایر آن ) تغییری ایجاد نمی کنند ، بلکه کالاها را خریداری ، حمل و انبار نموده و به مشتریان تحویل می دهند . می توان گفت شرکت های بازرگانی واسطه انتقال و عرضه کالا از تولید کننده به مصرف کننده هستند ، چون زمانی که کالا را از دیگران خریداری می کنند ، نقش خریدار و زمانی که آن را به سایرین می فروشند نقش فروشنده را دارند .
در شرکت های بازرگانی فروش به نقد ، اقساط ماهیانه و نسیه انجام می شود و همچنین شرکت جهت کسب سود بیشتر روش اعتباری را به مشتری پیشنهاد می دهد چرا که این روش از خرید کالا برای هر دو طرف معامله منفعت دارد ، چون خریدار موجودی و نقدینگی خود را حفظ می کند و فروشنده هر چه سریع تر توانایی نقد کردن حساب های خود را دارد .
- خرید نقدی
هر گاه بهای کالای مورد معامله همزمان با تحویل کالا به صورت نقد به فروشنده پرداخت شود ، خرید نقد انجام شده است .
- خرید نسیه (اعتباری)
اگر پس از دریافت کالا ، خریدار تعهد نماید که بهای کالای مورد معامله را در زمان معینی ( مدت مورد توافق طرفین ) به فروشنده پرداخت نماید ، خرید نسیه انجام شده است .
- خرید از محل پیش پرداخت ها
ممکن است قبل از اینکه کالا خریداری و تحویل شرکت شود ، کل بهای خرید و یا قسمتی از بهای آن پرداخت شود . در این حالت ، خرید کالا از محل پیش پرداخت صورت گرفته است .
- خرید اقساطی
معامله ای است که در آن خریدار پس از دریافت کالا تعهد می نماید در سر رسید های مقرر بهای کالا را به صورت اقساطی به فروشنده پرداخت نماید . ممکن است در خرید های اقساطی بخشی از مبلغ همزمان با خرید کالا پرداخت و مابقی به صورت اقساط پرداخت گردد.
تخفیفاتی که در شرکت های بازرگانی ارائه می شود شامل تخفیفات نقدی ، توافقی و برگشت از فروش و تخفیفات می باشد . تخفیفات نقدی : زمانی ایجاد می شوند که امکان خرید نقدی وجود نداشته باشد ، خرید به صورت نسیه (اعتباری) انجام می شود . در این شرایط فروشندگان برای تسریع در روند در وصول مطالبات خود به مشتریانی که مبلغ فاکتور فروش را قبل از موعد مقرر و طی مدتی معین از تاریخ فاکتور پرداخت کنند ، تخفیفی می دهند که به آن تخفیف نقدی می گویند . در واقع تخفیف نقدی یک امتیاز برای خریدار محسوب می شود ، چون استفاده از آن باعث صرفه جویی نقدی می شود .
- تخفیفات توافقی
در زمان معامله کالا ، ممکن است خریدار و فروشنده روی قیمت کالا چانه زنی کنند ، و نهایتاً به مبلغی کمتر از قیمت متعارف کالا توافق کنند . مبلغ تخفیف دریافتی در این معامله تخفیف توافقی یا چانه زنی نام دارد .
- تخفیف نابابی
در مواردی ممکن است کالای خریداری شده معیوب بوده و خریدار برای اینکه کالای معیوب را برگشت ندهد درخواست تخفیف از فروشنده نماید . به این گونه تخفیفات که برای عدم برگشت کالاهای معیوب دریافت می شود ، تخفیفات نابابی خرید گفته می شود . مبلغ تخفیف نابابی همانند برگشت از خرید ، در سیستم ادواری به بستانکار حساب برگشت از خرید و تخفیفات و در سیستم دائمی به بستانکار حساب موجودی کالا منظور می شود .