تعریف حسابداری
شناسایی ، اندازه گیری ، ثبت و گزارش اطلاعات اقتصادی به استفاده کنندگان به گونه ای که امکان قضاوت و تصمیم گیری آگاهانه برای آن ها فراهم شود . تصمیم گیری های اقتصادی افراد به فعالیت های اقتصادی منجر می شود و فعالیت های اقتصادی نیز موجب می شود تا اطلاعات اقتصادی به وجود آید . اطلاعات اقتصادی توسط حسابداران شناسایی شده و با استفاده از ابزار مناسب مانند نرم افزار حسابداری جمع آوری ، تجزیه و تحلیل ، اندازه گیری و ثبت می شود و پس از طبقه بندی و تلخیص به گونه ای مناسب در قالب گزارش های مالی در اختیار استفاده کنندگان قرار می گیرد.
تاریخچه حسابداری و شناخت آن
قدمت حسابداری در جهان نزدیک به ۶۰۰۰ سال است . بر اساس مدارک به دست آمده از دوره هخامنشیان ،به دلیل وسعت جغرافیایی ایران و به کار گیری ده ها هزار نفر برای اجرای طرح های اقتصادی از سیستم های اطلاعاتی ، حسابرسی ، بودجه بندی ، انبار داری و … استفاده می شد . موضوع حسابداری با ورود اسلام به ایران و جهان رونق جامع تری به خود گرفت ، در همین رابطه کتاب های مهمی به رشته تحریر در آمده است که از جمله آن ها کتاب ابوعبداله محمد الخوارزمی دانشمند مسلمان ایرانی بوده است .
حسابداری چیست و چرا در کسب و کار به آن احتیاج داریم ؟
با افزایش یافتن مشاغل بزرگ و تاسیس شرکت های متعدد ، نیاز به دانستن قواعد مالی و حسابداری در بین افراد رواج یافت . مدیر یک شرکت به تنهایی قادر نمی باشد تمام مسائل مربوط به عملیات مالی ، مالیاتی و حسابرسی را رسیدگی کند ، در این شرایط لازم است از یک فرد که هم تخصص وهم تجربه کافی برای تفکیک و یکسان سازی رویداد های مالی و حسابداری را دارا می باشد ، کمک گرفت .
با کمک دانش و اصول حسابداری ، می توان اطلاعات مالی مربوط به موسسات دولتی و خصوصی ، انتفاعی و غیر انتفاعی را به بهترین شکل ممکن فراهم شده و در اختیار اشخاص ذینفع قرار می گیرد
هر کسب و کاری نیازمند به افرادی است که فرایند پیچیده مالی و حسابداری را به نحو مناسب تجزیه و تحلیل و طبقه بندی کنند. نیاز گسترده مشاغل به حسابدار و حسابداری باعث شکل گیری درآمد های بالا شد و از این رو افراد به دنبال دریافت اطلاعات بیشتر در مورد حسابداری می باشند تا در کنار ارتقا و افزایش مهارت خود ، بتوانند در جایگاه بالاتری در سطح مالی و اقتصادی کسب کنند.
تمام گزارش هایی که در حیطه حسابداری ارائه می شوند ، با مفاهیم معین و مشخص تهیه می شوند . این مفاهیم و اصطلاحات در تهیه گزارشات استفاده می شود . بر همین اساس به حسابداری زبان تجارت گفته می شود ، زیرا تهیه گزارش های مالی ، اطلاعات لازم را در مورد واحد های اقتصادی در اختیار اشخاص علاقه مند قرار می دهد . این اشخاص شمال ، مدیران ، صاحبان سرمایه ، اعتبار دهندگان ، سازمان های مالی و اقتصادی دولت و از این قبیل هستند.
فراگیری مهارت حسابداری و ترغیب افراد برای تحصیل در این رشته پر کاربرد ، در حال حاضر نقش کلیدی در آینده مالی افراد دارد . حسابداری دانشی است که به ثبت و ارزیابی فرایند های مالی یک کسب و کار ، شرکت یا واحد تجاری می پردازد و بر اساس قوانین طبقه بندی شده ، گزارشاتی در رابطه با میزان سودمندی ، صورت های مالی و عملکرد صحیح به مدیریت ارائه می کند.
در رابطه با حسابداری باید دانست که تمام رویداد های مالی جهت تجزیه و تحلیل و ثبت ، از فرمول اصلی حسابداری تبعیت می کنند . و آن فرمول این است : دارایی = بدهی+ سرمایه ، این فرمول تمام قاعده و قوانین اولیه حسابداری در آن به تکامل و ثبت رسیده است که با جای گذاری اعداد و ارقام در آن به نتیجه مورد اطمینان می توان دست یافت .
حسابداری ، برای مدیریت و طبقه بندی داده های جمع آوری شده ، ارزیابی گزارش های مالی و حسابداری ، ارزیابی دارایی ها و بدهی ها و به صورت کلی برای رسیدگی به رویداد های مالی و نقدی ، پایه ریزی شده است . فرایند های حسابداری در دو دوره زمانی ، در طی دوره مالی و سرانجام در پایان دوره مالی انجام می شود .
امروزه اکثر شرکت ها برای سیستم حسابداری و عملیات آن ، در کنار استخدام حسابدار نرم افزار حسابداری هم تهیه می کنند تا با اطمینان بیشتر حساب ها و موجودی هایشان را چک کنند .