حسابرسی داخلی و خارجی

حسابرسی چیست؟
  • حسابرسی چیست ؟

به طور کلی شاخه حسابرسی به بررسی و مدیریت گزارشات مالی ارائه شده در گزارشات سالانه بنگاه‌های تجاری، از جانب فردی که مستقل از شرکت می ‌باشد ، حسابرسی نامیده می ‌شود، همچنین به فردی که وظیفه بررسی درستی داده ها و اسناد مالی و همچنین کنترل اسناد ارائه شده با اصول و مفاد قانونی حسابداری را دارد حسابرس گفته می‌شود. گزارشات مالی نیز شامل ترازنامه، صورت درآمد، صورت تغییرات حقوق صاحبان سهام، صورت گردش نقدی ماهیانه و یادداشت ‌های حسابداری که شامل خلاصه‌ ای از سیاست ‌های مهم حسابداری و همچنین یادداشت‌ های توضیحی است، می ‌باشد.

  • حسابرسی داخلی چیست ؟ آیا از روند عملیاتی و کاربرد آن مطلع هستید ؟

با رشد و گسترش مباحث پایه ای حسابداری و کاربرد فراوان آن در بین افراد جامعه و الخصوص مدیران شرکت های دولتی و خصوصی ، حسابرسی داخلی نقش پر رنگی میان امورات حسابداری و مباحث مربوط به هزینه ها و حقوق پرداختنی ، گرفت . همچنین حسابرسی داخلی از موضوعات پر اهمیت و حیاتی برای اداره دارایی و مسائل مربوط به مالیات می باشد . همانطور که میدانید و از مقاطع علمی گذشته آموخته اید ، با ایجاد کسب و کار های شرکتی و کارگاهی کم و بیش اختلافات میان کارکنان و مدیران افزایش یافت ، و در پی حل و فصل این اختلافات ارگان های دیگری نظیر تأمین اجتماعی ، اداره کار ، اداره مالیاتی و … تأسیس شدند .

حسابرسی داخلی در حقیقت ، به سیستم کنترلی مشهور است ، که مدیران و صاحبان شرکت ها را برای اطلاع از کیفیت هزینه ها، عملیات مالی و همچنین وضعیت مالی شرکت و دارایی های آن کمک می کند . به عبارتی دیگر ، حسابرسی داخلی فعالیتی در سازمان است که در آن اشخاص متخصص، مسئولیت نظارت بر همه ی امورات مالی را برعهده می گیرند. یک سازمان نیازمند این است که از درستی امور مالی خود اطلاع داشته باشد. حسابداری داخلی در شرکت های بزرگ، معاملات مالی را از لحظه وقوع تا قرار گرفتن در ترازنامه و جمع بندی حساب‌ها بررسی و ارزیابی می کند. اما وظیفه حسابرسی داخلی ، در اولین گام مربوط به خطایابی و اعتبار سنجی اقدامات مالی و صحت سنجی فعالیت‌ های واحد حسابداری می باشد.

  • تفاوت حسابرس داخلی و حسابرس خارجی

۱_ فرد حسابرس داخلی جزء کارکنان داخل سازمان و شرکت می‌ باشد ، اما فرد حسابرس خارجی از یک مؤسسه خدمات مالی و حسابرسی اعزام می‌ شود .

۲_ حسابرسان خارجی بنا به قانون الزام به حسابرسی می‌گردند و در صورت انجام ندادن کار، تخلف برای شان محسوب می ‌شود ، اما حسابرسان داخلی الزامی نمی‌ باشد و با صدور دستور از جانب مدیریت یا سازمان به منظور بررسی انحرافات و تخلفات و غیره ، انجام می ‌گیرد.

۳_ توجه داشته باشید که حسابرس خارجی لازم است به ارگان های قانونی و اعضای هیئت مدیره پاسخگو باشد در شرایطی ‌که حسابرس داخلی فقط به مدیران شرکت یا سازمان پاسخگو است . علاوه بر این ها ، حسابرس خارجی انحرافات مالی را در اسناد حسابداری و مالی مورد بررسی و ارزیابی قرار می ‌دهد و با دیگر موضوعات و مسائل سازمان کاری ندارد اما حسابرس داخلی، علاوه بر این فعالیت ها ، دیگر مسائل در شرکت را مورد بررسی و تحلیل قرار می‌ دهد.

  • نقش حسابرسی داخلی به زبان ساده چیست ؟

اما بدانیم از نقش حسابرسی داخلی در عرصه حسابداری ، نقش اصلی آن این است که به مدیران شرکت کمک کند تا از هر گونه اشتباهات احتمالی در داخل سازمان جلوگیری کرده و بر روی شرکت و کارمندان کنترل دارد. و همچنین نظاره گر اجرای استاندارد قوانین و مقررات باشند. در واقع به مدیران ارشد و والا مقام شرکت ها کمک می کند تا فعالیت ها و اقدامات خود را به صورت منظم برنامه ریزی کرده و به رشد و پیشرفت شرکت هم کمک نمایند. حسابرسان داخلی باید از عملیات اجرایی شرکت جدا بوده و مستقل و بی طرف باشند.

از دلایل مهم و اصلی توانمند بودن حسابرسی داخلی ، استقلال و خود کفا بودن آن است . عملکرد حسابرسی داخلی باید جوری باشد که به وضوح نشان دهد تحت تاثیر هیچ گونه اعمال نفوذ غیر مسئولانه نیست که بتواند دامنه رسیدگی یا کار آن را محدود کند یا تغییر دهد یا قادر باشد در تصمیم گیری در مورد محتوای گزارش هایی که به مدیریت ارائه می‌ شود اثر گذارد . حسابرسی داخلی نقش مهمی در اطمینان بخشی و ارائه مشاوره‌، کمک به شرکت از راه بهبود عملیات و اضافه کردن ارزش جهت پیشرفت فرآیند های راهبری سازمان و کنترل ایفا می‌ کند .

همچنین بخوانید : اصول حسابداری چیست؟

حسابرسی داخلی
  • وظایف حسابرس مالی

وظیفه افراد حسابرس داخلی، پیگیری و بررسی سیستم کنترل داخلی و کارآیی هر یک از بخش های واحد تجاری در انجام دادن وظایف واگذار شده ، گزارشِ جست و جو های خود و ارائه مستندات اصلاحی به مدیریت ارشد است. حسابرسان داخلی جزء کارکنان واحد تجاری به شمار می روند .

  • وظایف حسابرسان داخلی به شرح موارد زیر است :

۱_ مدیریت تعداد کارکنان مجموعه

۲_ مدیریت و کنترل کارکنان به منظور انجام فعالیت ها به درستی

۳_ مدیریت و کنترل حفاظت از مبالغ نقد و موجودی مواد و کالا و سایر دارائی ها

۴_ همکاری و هماهنگ سازی با سایر دوایر عملیاتی

۵_ فراهم و بررسی اطلاعات مالی موجود در شرکت

۶_ کنترل و تجزیه و تحلیل اسناد مالی و حسابداری

۷_ بررسی همه ی صورت های مالی از جمله بیلان ( ترازنامه) ، صورت سود و زیان و غیره

۸_ تهیه گزارش ادواری و موردی در ارتباط با عملکرد فعالیت های شرکت

۹_ شناسایی ، ثبت و گزارش نقاط ضعف کنترل های داخلی

۱۰_ رعایت قوانین و مقررات مربوطه

۱۱_ کنترل و مدیریت موجودی نقد

۱۲_ کنترل منابع موجود از جمله دستمزد ها، موجودی انبار، استخدامی ها و غیره

  • ویژگی ‌های یک حسابرس داخلی موفق چیست؟

حسابرس داخلی باید بر اصول و قواعد گزارش ‌دهی تسلط داشته باشد و همچنین دارای اختیار امضا و مهر باشد تا گزارشات خود را با مهر و امضای خودش ارائه دهد. یک حسابرس داخلی پایدار و موفق باید مستقل و قوی باشد تا برای دستیابی  به منافع شخصی دیگران، تحت نفوذ و قدرت اشخاص دیگر سازمان با هر سمت و جایگاهی که هستند قرار نگیرد.

در صورتی که حسابرس داخلی مستقل باشد می‌تواند به همه ی اسناد و مدارک مالی و غیر مالی که در تهیه گزارشات مورد نیاز است دسترسی کامل داشته باشد. حسابرس داخلی علاوه بر دسترسی به مدارک و اسناد مالی مورد نیاز، در صورت لزوم قادر است به قسمت های مختلف شرکت مانند سرمایه ‌گذاری، اداری، حقوق و دستمزد، استراتژیک و… مراجعه و مدارک آنان را مورد بررسی قرار دهد.

وظایف یک حسابرس داخلی موفق
  • انواع حسابرسی در حسابداری :

حسابرسی دارای انواعی از ریز حساب های مختلف می باشد که در ذیر به اختصار به هر کدام از آن ها می پردازیم :

  • حسابرسی صورت های مالی :

جهت بررسی و تحلیل صورت های مالی از جمله ، صورت سود و زیان جامع، ترازنامه، صورت جریان وجوه نقد ، صورت سود و زیان و غیره انجام می شود و استاندارد های رعایت شده را مورد بررسی قرار می دهد و در نهایت به تائید و یا رد آن ها رأی می دهد.

  • حسابرسی رعایتی :

مورد بعدی از حسابرسی ، حسابرسی رعایتی گفته می شود که برای بررسی قوانین و استانداردهای به کار برده شده در اسناد و مدارک مالی صورت می گیرد. مدارکی همانند ، بیمه، مالیات، دارایی و غیره و در صورت مغایرت، کشف و گزارش می شوند.

  • حسابرسی عملیاتی :

این نوع از حسابرسی به بررسی و تجزیه و تحلیل بخش های عملیاتی سازمان و شرکت می پردازد و مقدار کارایی آن ها را مورد آزمایش قرار می دهد.

  • حسابرسی مدیریت :

حسابرسی مدیریت ، با استناد به اهداف و موضوعات عمل می نماید و عملکرد و تصمیمات مدیریتی سازمان را بررسی می کند تا مقدار کارایی و عملکرد آن ها را بسنجد و روند های اشتباه را شناسایی نموده و به مدیران اطلاع دهد .

نرم افزار حسابداری
نقش حیاتی حسابداری حقوق و دستمزد در بهینه‌سازی عملکرد سازمانی

نقش حیاتی حسابداری حقوق و دستمزد در بهینه‌سازی عملکرد سازمانی

حسابداری ارزی چیست و چه کاربردی دارد؟

حسابداری ارزی چیست و چه کاربردی دارد؟

نرم‌ افزار پخش مویرگی: کلید موفقیت در مدیریت توزیع و افزایش فروش

نرم‌ افزار پخش مویرگی: کلید موفقیت در مدیریت توزیع و افزایش فروش

سیستم خزانه داری

چرا باید از سیستم خزانه داری استفاده کنیم؟

کاربردهای نرم افزار crm در واحدهای فروش و واحدهای صنعتی

کاربردهای نرم افزار crm در واحدهای فروش و واحدهای صنعتی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up