حسابداری مالی چیست ؟
یکی از شاخه های حسابداری ، حسابداری مالی است که در حال حاضر جهت رسیدگی به امور مالی و عملیاتی اکثر شرکت های کوچک و بزرگ مورد نیاز می باشد . حسابداری مالی شامل یکسری عملیاتی مانند ثبت ، جمع آوری و جمع بندی و تنظیم گزارش در مورد معاملات تجاری در طی یک دوره زمانی مشخص می باشد .
در طی انجام این فعالیت ها و فرایند های حسابداری ، تمام صورت های مالی مثل ترازنامه ها و آمار سود و زیان شرکت ثبت و محاسبه می شود و روند اجرایی عملیات مالی شرکت مورد بررسی قرار می گیرد . برای اینکه یک تعریف مقبول از حسابداری مالی داشته باشیم در ابتدا باید بدانیم که حسابداری مالی اشاره به رسیدگی امور مالی دارد .
در شاخه حسابداری مالی به فعالیت های مالی صورت گرفته در شرکت ثبات عملیاتی داده می شود و فعالیت هایی که انجام شده اند در قالب گزارش ارائه می شوند . گزارش های مالی در بخش حسابداری مالی ، شامل تجزیه و تحلیل های فعالیت های مالی انجام شده است و می توان نتیجه گیری مد نظر را انجام داد .
در حسابداری مالی به ریز جزئیات فعالیت های اقتصادی صورت گرفته در شرکت یا واحد تجاری توجه می شود و گزارش های مالی از فعالیت های مالی صورت می گیرد و در شرکت یا سازمان ارائه می شوند . حسابداری مالی به شرکت کمک می کند تا در جهت ارتقا و پیشرفت خود بهتر عمل کند و بتواند در رفع نواقص کوشا باشد .
افرادی که قصد دارند روی کسب و کار یا یک فعالیتی سرمایه گذاری کنند با مراجعه به گزارشات مالی و در دست داشتن آن ها می توانند تصمیم گیری های با اهمیت و مهمی را به ثمر برسانند . تامین کنندگان کالا و خدمات لازم است که از اطلاعات مالی سازمان باخبر باشند ، همچنین در صورتی که شرکت نیاز به وام و تسهیلات مالی داشته باشد ، از صورت های مالی استفاده می شود .
یک شرکت بدون داشتن حسابدار مالی یا بخش حسابداری مالی ،نمی تواند به تمام رویداد ها و فرایند های مالی خود دست پیدا کند ، زیرا کلیه جریان های مالی یک شرکت یا سازمان از جمله عملیات های حسابداری ، حساب و کتاب ها ، ترازنامه ها ، گزارش های مهم ، اطلاعات و استاندارد های مالیاتی ، قرار دادها و غیره در سیستم های الکترونیکی یک شرکت به ثبت می رسند ، اگر حسابداری مالی وجود نداشته باشد ، دسترسی به کلیه اطلاعات به عبارتی غیر ممکن خواهد بود .
حسابدار مالی چه کسی است ؟
حسابدار مالی فردی است که ، صورت های مالی را کنترل و در جهت اجرای صحیح آن ها نظارت می کند و کار ثبت کردن رویداد ها و سازماندهی صورت های مالی را انجام می دهد . به گونه ای دیگر حسابدار مالی فردی است که مجموعه عملیات حسابداری مالی را به کمک نرم افزار حسابداری پیگیری و انجام می دهد .
یک حسابدار مالی میبایست به دانش و تجربیات در حسابداری مسلط باشد و توانایی این را داشته باشد که مسئولیت پیچیده حسابداری مربوط به امورات اقتصادی یک موسسه یا شرکت را داشته باشد . همچنین یک حسابدار باید به شکل دوره زمانی های مختلف شرایط اقتصادی شرکت را مورد ارزیابی قرار داده و آن را به مدیریت تحویل دهد .
مهم ترین وظایف حسابدار مالی به شرح زیر می باشد :
- جمع آوری تمام اسناد و مدارک مالی
- اطمینان حاصل کردن از درستی کلیه اسناد صادره
- حسابداری بر مبنای مدارک صدور اسناد
- گرفتن تائیدیه اسناد و یاد داشت های مرتبط با حسابداری و امضا نمودن آن ها بر اساس قوانین موجود
- تهیه و تکمیل سند لیست حقوق و دستمزد کارکنان
- تهیه و تکمیل لیست افراد بیمه شده و ارائه به تامین اجتماعی و مالیات حقوق کارکنان
- تنظیم و طراحی کدینگ گذاری سیستم حسابداری به شکل صحیح
- تراز بودن و یکی شدن دقیق مانده حساب ها از جمله حساب های مربوط به بانک
- نگهداری از تمام اسناد حسابداری و اخذ بک آپ از اسناد صادر شده توسط نرم افزار حسابداری
- اصلاح و بستن حساب ها و پایان دوره مالی
- تهیه گزارش های تراز حساب ها و بایگانی کردن آن ها در آخرین زونکن اسناد در پایان سال
- ارائه دادن مشاوره مالی به مدیران موسسه یا شرکت برای گرفتن برترین تصمیم و کمک به شرکت جهت سود بیشتر
بازار کار حسابداری مالی
بی شک یکی از سوالات رایج میان افرادی که قصد تحصیل در رشته حسابداری مالی را دارند ، بازار کار موجود در این حیطه و درآمد آن می باشد . دل ادامه این مطلب به مباحث گسترده تری از آن می پردازیم تا با اطلاعات جامع بتوانید انتخاب بهتری داشته باشید .
به قطع یقین می توان گفت هیچ رشته ای در ایران به اندازه حسابداری کاربرد ندارد ، زیرا در هر موسسه یا شرکتی اعم از تجاری ، تولیدی و … نیاز به وجود یک حسابدار جهت انجام فرایند های حسابداری و مدیریت صحیح و به موقع آن ها می باشد. البته باید یک نکته مهم را در نظر داشته باشید که افراد متخصص در این رشته همیشه می توانند درآمد داشته باشند و حتی اکثر اوقات افرادی که مهارت های بیشتری دارند تجربه داشتن درآمد های بالاتری را کسب می کنند .
لذا اگر در ذهن خود به درآمد های بالا فکر می کنید ، ابتدا باید به فکر ارتقای مهارت های حسابداری و همچنین حسابداری مالی خود باشید تا به آن دست یابید . اگر بتوانید در فراگیری استاندارد های حسابداری هم بکوشید و آن ها را به صورت عملی و تئوری به یاد داشته باشید می توانید شغل بهتر و حقوق بیشتری را از آن خود کنید .
اجزای اصلی حسابداری مالی
اجرای مهم و اصلی حسابداری مالی به شرح زیر می باشد :
- دارایی ها : دارایی های یک شرکت شامل کلیه منابع اقتصادی آن است . اموال ، مطالبات از دیگران و تمام فرایند ها و یا حتی اشیائی که در روند عملیاتی موسسه یا شرکت قابل تقویم به پول هستند ، جزء دارایی های یک شرکت محسوب می شوند . به صورت کلی تمامی منابع اقتصادی شرکت اگر شرایط زیر را دارا باشند جزو دارایی ها قرار می گیرند :
- دارایی دارای منفعت اقتصادی باشد .
- به موجب معاملات به دارایی های شرکت افزوده شده باشد .
- قابلیت قیمت گذاری داشته باشد .
انواع مختلف دارایی ها این موارد می باشند : پول ، مطالبات از دیگران ، موجودی های کالا ، موجودی های محصولات ، تاسیسات ، تجهیزات ، ملزومات ، اثاثه ، زمین ، ساختمان و غیره .
- بدهی ها : بدهی یکی از مواردی است که در حسابداری مالی حتماً باید در نظر گرفته شود . بدهی ها در حقیقت تعهداتی هستند که شرکت یا موسسه نسبت به سایر شرکت یا موسسات یا در بعضی از موارد از اشخاص دارد . بدهی ها نیز مانند دارایی ها انواع و اقسام مختلفی دارند از جمله : حساب های پرداختنی ، وام پرداختنی ، اسناد پرداختنی و غیره .
- سرمایه : سرمایه شرکت در حقیقت حق مالی مالک یا مالکان نسبت به دارایی ها می باشد . سرمایه از کسر جمع دارایی ها از بدهی ها بدست می آید . به عبارتی سرمایه چیزی است که پس از پرداخت بدهی ها از دارایی ها باقی می ماند.
چرا حسابداری مالی اهمیت دارد ؟
- اهمیت حسابداری مالی از نظر قانونی : حسابداری از نوع مالی ، مهم و بر اساس قانون لازم و ضروری است به دلیل اینکه تهیه اظهارنامه هایی مانند : ترازنامه ، صورت سود و زیان ، صورت جریان وجوه نقد قانونی برای شرکت های ثبت شده که از سری وظایف حسابدار مالی به شمار می رود ، ضروری است .
- اهمیت حسابداری مالی از نظر مدیریتی : همچنین تهیه صورت های ذکر شده ، در جریان حسابداری مالی به مالک یک مجموعه این امکان را می دهد که مشکلات و خطاهای مرتبط با درآمد زایی را عیب یابی کند و برای آینده مالی مجموعه برنامه ریزی های استاندارد و صحیح را ارائه دهد .
- اهمیت حسابداری مالی از نظر حقوقی : وکلا در صورت شکایت یا اقدام حقوقی به روش دیگر در ارتباط با درآمد شرکت یا هزینه ها باید توانایی این را داشته باشند تا اطلاعات جمع آوری شده در قالب صورت های مالی توسط حسابدار مالی را تجزیه و تحلیل کنند .
- اهمیت حسابداری مالی برای سرمایه گذاری : سرمایه گذاران یک مجموعه با همین صورت ها است که اقدام به تصمیم گیری می کنند تا کسب و کار برگزیده شان به اندازه کافی برای سرمایه گذاری جذاب باشد یا باید سهام خود را به فروش برسانند .
- اهمیت حسابداری مالی برای تامین کنندگان : برخی از تأمین کنندگان امکان دارد بخواهند قبل از ارائه کالا یا خدمات ، از اطلاعات و داده های مالی یک شرکت مطلع شوند تا اطمینان حاصل کنند که شرکت قابلیت پرداخت فاکتور های آنان را دارد یا خیر ؟ این اطلاعات در صورت های مالی تهیه شده توسط حسابداری مالی درج می شود.
- اهمیت حسابداری مالی برای حسابرسی : در مواقعی که نیاز به حسابرسی و حسابداری مالیاتی یک شرکت توسط بازرسان دولتی است ، این اشخاص تجزیه و تحلیل خود را با این صورت ها آغاز می کنند .
ویژگی های سیستم حسابداری مالی
- ایجاد کردن کد های حساب به روش درختی و بدون محدودیت به وسیله کاربران
- توضیح گروه های تفصیلی شناور به شکل نامحدود توسط کاربران
- تعریف دقیق سطوح گروه های مشروح شناور به صورت نامحدود توسط کاربران
- صدور سند تعدیل ماهیت
- هشدار خلاف چگونگی حساب ها و کنترل ویژگی های حساب در زمان صدور سند
- اجرای گروه مشروح دائمی به صورت مختصر
- دریافت اتوماتیک اسناد از سایر سیستم ها
رشته تحصیلی حسابداری مالی
حسابداری مالی یکی دیگر از انواع شاخه های حسابداری می باشد که در دانشکده های فنی و دانشگاه های ایران تدریس می شود و در سال های گذشته مورد استقبال زیادی از هنرجویان قرار گرفته است. حسابداری مالی بازار کار و درآمد بسیار مطلوبی در ایران و سایر کشور ها دارد . فارغ التحصیلان این رشته در هر مقطعی از زمان که فرایند تحصیلی خود را به پایان برسانند می توانند شغل مناسب خود را پیدا کنند .
یک نکته هم در مورد رشته حسابداری مالی باید در نظر داشته باشید که این رشته هم مانند سایر رشته ها نیازمند تلاش فرد جهت فراگیری مهارت های لازم و متخصص شدن می باشد . اگر در حسابداری مالی و انجام عملیات آن متخصص باشید همیشه برای شما کار وجود دارد و می توانید با درآمد بالا و چشمگیری در شرکت های بازرگانی و همچنین شرکت های بزرگ و کوچک کار کنید .
تأثیر حسابداری مالی بر کسب و کار
حسابداری مالی به شما کمک میکند که تمام اطلاعات مالی یک شرکت یا سازمان را طبقه بندی کنید ، در حقیقت هدف مهم و اصلی آن فراهم کردن یک گزارش مالی است . این گزارشات به عملیات های شرکت نظم می دهند و فعالیت هایی مانند انواع خرید و فروش و معاملات ، افزودن ماشین آلات به شرکت ، حقوق کارگران ، اجاره و غیره را تحت تأثیر قرار می دهد.
- دروس دانشگاهی رشته حسابداری مالی
با توجه به نوع دانشگاه و سطحی که در آن تحصیل می کنید دروسی که باید در رشته حسابداری بگذرانيد هم مسلماً متفاوت خواهد بود ، در حال حاضر می توانید حسابداری را به دو صورت کاردانی و کارشناسی پیوسته تحصیل کنید .
- دروس کاردانی رشته حسابداری مالی
لیست دروس اختصاصی که در رشته حسابداری مالی به صورت ناپیوسته باید بگذرانيد در زیر گفته شده است :
- اقتصاد خرد
- اقتصاد کلان
- حقوق بازرگانی
- مبانی سازمان و مدیریت
- حسابداری مؤسسات خدماتی و بازرگانی
- حسابداری شرکت های غیر سهامی
- ریاضیات و کاربرد آن در مدیریت
- روش های آماری
- اصول حسابرسی
- مدیریت اسناد و گزارش نویسی مالی
- کاربرد رایانه در حسابداری
- حسابداری بهای تمام شده
- مدیریت مالی
- حسابداری شرکت های سهامی
- حسابداری مالیاتی
- سیستم سفارشات خرید و انبار داری
- حسابداری مالی
- حسابداری پیمانکاری
- اصول تنظیم و کنترل بودجه
- پروژه مالی
- مزایای استفاده از نرم افزار مالی در شرکت ها و موسسات
- سازماندهی کردن داده ها
- بالا بردن دقت و پایین آوردن امکان خطا
- افزایش و بالا رفتن سرعت
- امنیت اطلاعات
- به روز ماندن دیتا های مالی
- تمرکز
- برآورد زیر ساخت ها برای انجام فعالیت های آینده مالی
در این مقاله از طرف شرکت نرم افزاری آرپا در مورد تمامی اطلاعات مورد نیاز حسابداری مالی آشنا شدید، امیدواریم برای شما مفید بوده باشد.