حقوق صاحبان سهام چیست؟

حقوق صاحبان سهام در حسابداری چیست؟

حقوق صاحبان سهام چیست؟

مبحث حقوق صاحبان سهام برای افرادی که با آن‌ آشنایی ندارند و معلوماتی در مورد آن کسب نکرده اند ، با ابهام همراه می باشد . اما برخی‌ از افراد به دلیل اینکه از اطرافیان یا کسانی که با آن‌ ها معاشرت می کنند شنیده اند که فعالیت در این بازار سهام و بورس با سود همراه است ، وارد آن شده و سرمایه گذاری می کنند . قطعاً سرمایه گذاری بدون دانش اولیه منجر به ضرر و زیان سرمایه گذار می‌شود ، بنابراین باید با آگاهی کامل و مشاوره این عمل صورت پذیرد .

در این مقاله از آرپا تولید کننده نرم افزار حسابداری و مالی قصد داریم به طور کامل ، به موضوع حقوق صاحبان سهام بپردازیم . تا پایان این مقاله هر آنچه که باید در مورد حقوق صاحبان سهام بدانید را متوجه خواهید شد. پیش از اینکه به مبحث حقوق صاحبان سهام بپردازیم ، در مورد سهام و انواع آن توضیحات مختصر و مفیدی خواهیم داد ، با ما همراه باشید .

  • اوراق بهادار، سهام

اصطلاح اوراق بهادار ، یک ابزار مالی دارای ارزش پولی است که قابلیت تبدیل به پول نقد را دارد. اوراق بهادار می‌تواند نمایانگر ایفای مالکیت در یک شرکت سهامی عام (از طریق سهام) یا رابطه طلبکاری با یک نهاد دولتی یا یک شرکت (از طریق اوراق قرضه) یا حقوق مالکیت دیگری باشد.

جالب است این نکته هم بدانید که هر شئ ای که دارای ارزش مادی فراوان برای شخص حقیقی باشد را، اوراق بهادر می نامند و سهام نیز به این معنا است، که شما با بهره گیری از هدف خاصی، میزانی از دارایی های خود را در راستای اهدافتان سرمایه گذاری می نمایید و در پایان از منافع به دست آمده حق خود را دریافت می کنید.

اوراق سهام، نشان دهنده منافع مالکیتی سهام داران در یک نهاد (شرکت یا تعاونی) است و به شکل سهام سرمایه تحقق می‌یابد که شامل سهام عادی و ممتاز نیز می‌شود. دارندگان اوراق بهادار عادی معمولاً سود سهام خود را دریافت می‌کنند و هنگام فروش اوراق بهادار می‌توانند از سرمایه سود ببرند (با فرض اینکه ارزش آن‌ سهام افزایش یافته باشد). اوراق بهادار سهام از طریق حق رأی، به دارنده آن این حق را می‌دهد تا در مدیریت شرکتی که سهام دار آن است نقش داشته باشد. در صورت ورشکستگی شرکت، پس از پرداخت کلیه تعهدات به طلبکاران، این سهام داران فقط در باقیمانده سهم شریک هستند.

انواع سهام در شرکت های سهامی

شرکت های سهامی مجاز به انتشار دو نوع سهام عادی و ممتاز هستند :

  • سهام عادی

در تقسیم بندی سهام عادی به دو دسته سهام با نام و سهام بی نام تقسیم می شود.

  • سهام با نام :

در این گونه سهام، دارنده سهم معلوم و مشخص است و در محل شرکت دفتری وجود دارد که شماره ردیف سهام و نام دارنده در آن ذکر شده است. بنابراین هر سهم از روی شماره ردیف آن معلوم است که متعلق به چه شخصی می باشد. انتخاب سهام با نام به خاطر آن است که شرکت مایل است شرکای خود را بشناسد. انتقال این نوع سهام از انتقال سهام بی نام تشریفات بیشتری دارد و باید در دفتر سهام شرکت ثبت گردد.

  • سهام بی نام :

سهام بی نام ، ورقه ای است که اسم دارنده آن در ورقه و یا در دفاتر شرکت ثبت نشده و کسی که آن را در دست داشته باشد مالک آن شناخته می شود. اگر کسی خواست سهام بی نام خود را بفروشد کافی است که قیمت آن را دریافت و سهم را مانند اسکناس تسلیم خریدار می کند. سهام با نام یا بی نام در تمام مراحل، دارای یک ارزش می باشند و دارندگان آن ها در نفع و ضرر و استفاده از شرکت یکسان هستند.

  • سهام ممتاز

در ایالات متحده و کشورهای غربی، سهام ممتاز به سهامی اطلاق می شود که دارنده آن، حداقل نسبت به دریافت مبلغ ثابتی براساس درصدی از ارزش اسمی سهام خود محق است. همچنین به هنگام تصفیه نسبت به سهام داران عادی در اولویت قرار دارند.

در ایران به دلیل ضرورت مطابقت قوانین با شرع مقدس اسلام، این گونه حقوق برای سهام داران، ربوی تلقی می شود و تنها امتیازاتی مربوط به حق رأی برای آنها در نظر گرفته می شود. در حقیقت ، سهام ممتاز تصریح شده در قوانین ایران، بیش از آن که شبیه به سهام ممتاز باشد، نوعی سهام عادی با امتیاز ویژه می باشد.

به طور کلی سهام ممتاز نسبت به سهام عادی امتیازاتی دارد که به دارنده آن تعلق می گیرد، مثل داشتن حق دو رأی یا سود بیشتر از سایرین و نظایر آن ، کلیه سهام شرکت را نمی توان ممتاز دانست.

حقوق صاحبان سهام در حسابداری چیست ؟

حقوق صاحبان سهام ، به عنوان مالکیت مالک از دارایی های شرکت تعریف می شود. به عبارتی دیگر، پس از انحلال شرکت پس از اینکه کلیه بدهی ها پرداخت می شود، باقی مانده دارایی ها برای سهام داران می‌ باشد. به همین علت است که حقوق صاحبان سهام اکثراً به عنوان دارایی خالص منهای بدهی شناخته می شود.

حقوق صاحبان سهام یا میتواند توسط سرمایه گذاری سهام داران افزایش یابد و یا با انجام فعالیت های سودآور شرکت. زمانی که یک مالک سرمایه خود را در یک شرکت برای تامین مالی بیشتر افزایش میدهد حقوق صاحبان سهام افزایش میابد. در ضمن در صورتی که یک شرکت سود سالیانه حاصل از فروش محصول یا خدمت خود را بین سهام داران توزیع نکند و نزد خود نگه دارد حقوق صاحبان سهام افزایش میابد.

همچنین بخوانید : اصول حسابداری چیست؟

انواع سهام در شرکت های سهامی
  • صرف سهام

هنگامی که یک شرکت سهامی برای تامین مالی، اقدام به انتشار سهام می نماید، در حقیقت سرمایه و دارایی هایش را معادل وجه نقد دریافتی افزایش می دهد. تفاوت میان مبلغ اسمی سهام و مبلغ دریافتی شرکت را صرف یا کسر سهام می گویند.

  • مازاد تجدید ارزیابی موجودی ها

تجدید ارزیابی به بیان ساده به معنای به روز کردن ارزش دارایی های شرکت است. در واقع افزایش مبلغ دفتری یک دارایی در نتیجه تجدید ارزیابی آن  مستقیماً تحت عنوان مازاد تجدید ارزیابی ثبت و در ترازنامه به عنوان بخشی از حقوق صاحبان نمایش داده می شود.

منظور از دارایی، دارایی هایی است که مطابق استانداردهای حسابداری قابل تجدید ارزیابی است و شامل مواردی از قبیل دارایی های ثابت مشهود، سرمایه گذاری بلند مدت و دارایی زیستی مولد است. با توجه به شرایط اقتصادی ایران و تورم حداقل 30 تا 40 درصدی سالانه، مسلماً دارایی هایی که شرکتی در سال تاسیس خریداری کرده دیگر در پایان سال دهم به همان اندازه نیست و اگر شرکت بخواهد همان دارایی را جایگزین یا خریداری نماید، باید حداقل چندین برابر استهلاکی که طی ده سال گذشته گرفته شده را هزینه نماید.

در نتیجه شرکت برای بقا و تداوم فعالیت، باید ارزش دارایی های خود را همگام با تورم به روز کند و در پایان سال های استهلاک، متناسب با تورم اقدام به سرمایه گذاری و یا خرید ماشین آلات جدید نماید.

  • کلام آخر

دارایی های یک شرکت از مجموع حقوق صاحبان سهام آن شرکت  به علاوه بدهی های شرکت به دست می آید. برای بدست آوردن این اطلاعات می توان به منابعی مانند سایت کدال مراجعه و از آنها استفاده کرد.

حقوق صاحبان سهام می تواند به واسطه فعالیت های شرکت افزایش و یا کاهش یابد. در یک تعریف ساده و کلی می توان گفت که به مالکیت سهام داران از دارایی های شرکت حقوق صاحبان سهام گفته می شود. بهتر است برای عمل کردن بهتر در بازار سرمایه حتماٌ درباره این موضوع مطالعه شود تا با اطمینان خاطر بیشتری بتوان عمل کرد.

حقوق صاحبان سهام در صورت های مالی

بازار کار و درآمد حسابداری پیمانکاری چقدر است ؟

به‌ صورت‌ کلی بازار کار حسابداران پیمانکاری خوب و متوسط است، زیرا یک حسابدار پیمانکاری، قطعاً علاوه بر آموزش‌ های عمومی حسابداری، آموزش‌های سطوح بالاتری را فرا گرفته و توانایی انجام فعالیت‌های حسابرسی گسترده تر و پیچیده تر  را دارد.

اگرچه بعضی از افراد اکثر اوقات از نبود بازار کار شکایت دارند و ناراضی هستند ، اما کسی که حقیقتاً به کار خود وارد باشد و توانایی حسابداری در سطح پروژه‌های گسترده را در خود ببیند، حتماً بازار کار خوبی در انتظار وی خواهد بود. باید توجه داشته باشید که بازار کار، ارتباط مستقیمی با میزان توانایی و مهارت حسابداران دارد.

در کنار بازار کار، موضوع درآمد حسابداری پیمانکاری هم برای اشخاص اهمیت بالایی دارد. هر چقدر پروژه‌ی پیمانکاری بزرگ تر و گسترده ‌تر باشد، مسلماً درآمد حاصل از حسابداری آن هم بالاتر خواهد بود. اما این مسئله مهم به توافق حسابدار با شرکت پیمانکاری و انتظارات وی بستگی دارد.

با توجه به نرخ تورم بالای کشورمان نمی‌توان میانگین مشخصی برای درآمد حسابداری پیمانکاری در نظر گرفت، اما به دلیل متخصص بودن حسابداران پیمانکاری، این شغل در ردیف شغل های با درآمد متوسط رو به بالا قرار دارد .

  • انواع قرارداد های پیمانکاری:

قرارداد های پیمانکاری معمولاً به دو روش زیر قابل تنظیم هستند :

  • قرارداد های مقطوع:

در این گونه قرارداد ها ، پیمانکار با پرداخت یک مبلغ مقطوع و مشخص به عنوان بهای کل و یا مبلغ معینی برای هر واحد از کار توافق می کنند.

  • قرارداد های امانی:

این نوع از قرارداد ها مخارج مجاز یا مشخص شده در قرارداد ثبت شده و در ازای خدمات انجام شده درصد معینی از مخارج به پیمانکار پرداخت می شود.

نرم افزار حسابداری

آپدیت جدید ویندوز 11 و بی نیازی به گذرواژه ها

ChatGPT

نسخه ی جدید ChatGPT می‌تواند مکالمه‌ی صوتی با کاربر برقرار کند

جانی آیو مدیر اسبق اپل

مدیر سابق اپل، آیفون هوش مصنوعی را میسازد

تلگرام تبدیل به سوپر اپلیکیشن میشود

رونمایی سامسونگ از گلکسی رینگ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up