بر اساس معانی و توضیحاتی که در انواع منابع معتبر و کتب علمی ذکر گردیده است ، واژه ضمانت نامه به معنای تاوان داری یا رفتار پذیری می باشد . به عبارتی ساده تر ، اگر فردی قبول کند که اگر بدهکار اصلی در یک معامله یا رویدادی مالی ( با وجود مستندات مکتوب و قرار داد ) بدهی خود را در وجه حامل پرداخت نکند ، او متعهد می شود که وجه بدهی را در موعد مقرر شده پرداخت کند . با توجه به قرارداد ، فرد متعهد شده مسئول پرداخت وجه می باشد .
ممکن است گاهاً در بعضی از ضمانت ها معنی دیگری برداشت شود که فرد متعهد شده یا ضمانت کننده ، باید علاوه بر پرداخت بدهی خسارت ناشی از عمل فردی که ضمانت آن را قبول کرده است ، جبران کند . در مواردی افراد حقوقی باتجربه ، اظهار کرده اند که با این مسئله مخالف هستند و باور دارند که ، پرداخت خسارت احتمالی ( پیش بینی شده ) نباید جزء شرط های متذکر در ضمانت نامه باشد .
در هر صورت با وجود همهی این عقاید و نظرات ، تنظیم قرارداد ضمانت نامه ( تعهد به پرداخت وجه ) در میان افراد بسیار کاربرد دارد . اما با همه گیر شدن استفاده از آن و تعهد به انجام پرداخت ، باید توجه داشته باشید که اقدامی پر ریسک می باشد . به همین علت از مراجع علمی معتبر در این زمینه توصیه می شود که ، ضمانت پرداخت وجه شخصی را بپذیرید که نسبت به پرداخت بدهی او اطمینان خاطر داشته باشید . همچنین اگر در مواردی هم ضامن شخصی شدید ، حتماً از توان مالی خود مطمئن شوید تا در شرایط عدم پرداخت شخص ، شما از پشتوانه مالی جهت پرداخت وجه برخوردار باشید .
ضمانت نامه بانکی ، یکی از مهم ترین ضمانت نامه های موجود در بازار کسب و کاری اقتصاد کشور می باشد. ضمانت نامه بانکی غیر قابل انتقال است و ضمانتی میباشد که از جانب بانک صادر میشود. ضمانت نامه های بانکی اغلب برای عقد قراردادهای مبالغ بالا و کلان صادر میشوند پس اهمیت بسیار بالایی دارند و از قوانین و دستورالعمل های به خصوصی پیروی می کنند. در ابتدا به مفهوم واژه ضمانت خواهیم پرداخت تا در مورد ابهامی متوجه افکار تان نباشد و سپس در ادامه مطلب به موضوع ضمانت نامه بانکی که موضوع اصلی این مطلب از سایت است میپردازیم . تا پایان با ما همراه باشید .
-
ضمانت چیست ؟
واژه ضمانت ، در اصطلاح علم حقوق به عقدی گفته می شود که در ماده 684 قانون مدنی تعریف شده است . در این ماده ذکر شده است که ، عقد ضمان عبارت است از این که بر اساس یک معامله یا قرارداد شخصی مالی را که بر ذمه دیگری است بر عهده بگیرد ( تعهد دار شود ) . با استناد و توجه به این توضیح باید گفت که ضمانت عقدی است که به منظور ایجاد اطمینان طلبکار بابت این که فرد بدهکار وجه بدهی خود را در تاریخ معین شده پرداخت می کند ، منعقد می شود . بنابراین ضامن در عقد ضمانت قبول می کند که دین مدیون را پرداخت کند . بنابراین در حقیقت عقد ضمانت میان فرد طلبکار و ضامن بسته می شود .
-
ضمانت نامه بانکی چیست ؟
با استناد به این که در متن بالا معنای ضمانت نامه را به طور کامل دریافتید ، ضمانت نامه بانکی به قرارداد یا سندی گفته می شود که به موجب آن فرد صادر کننده (ضامن) حسب درخواست متقاضی (ضمانت خواه یا مضمون عنه) متعهد می شود که بدون هیچ قید و شرطی ، به صورت عندالمطالبه ( هر زمان که اراده کند ) یا در سررسید مشخص مبلغ معینی وجه نقد از بابت موضوع خاصی که مربوط به متقاضی است به ذی نفع (مضمون له) یا به حواله کرد او پرداخت کند ؛ اما در اینجا اهمیت و جایگاه ضمانت نامه و تعهدات مذکور برای بانک مانند تسهیلات پرداختی ( مانند وام ) ، بسیار زیاد است و دقت در صدور ضمانت نامه و اعتبار سنجی مشتری از پیش نیازهای مهم صدور و تنظیم ضمانت نامه است.
فرآیند ایجاد و زمان شروع و تکیه گاه اصلی ضمانت نامه بانکی، درخواست و تقاضای مشتری بانک است که او را متقاضی یا (ضمانت خواه) می گویند و مبنای آن قراردادی است که در زمان گذشته ، میان ضمانت خواه و فرد ذی نفع ضمانت نامه منعقد شده است. بر اساس استناد و توجه به ماده ۶۸۴ قانون مدنی عقد ضمان عبارت است از این که ، شخص مالی را که بر ذمه دیگری است بر عهده بگیرد و مسئولیت پرداخت آن را متحمل شود .
بانک با تنظیم و صدور ضمانت نامه بانکی متعهد می شود یا ضمانت می کند ، در صورتی که متعهد (ضمانت خواه یا مضمون عنه) مجموعه تعهدات پیش بینی شده موضوع ضمانت نامه را در تاریخ مشخصی پرداخت نکند و یا اینکه از انجام درست و به موقع تعهدات خود به هر دلیلی اجتناب کند، به مجرد اعلام ذینفع (مضمون له و یا سازمانی که ضمانت نامه در قبال او صادر شده) قبل از تاریخ انقضای سررسید، وجه الضمان یا وجه ذکر شده در ضمانت نامه را در وجه فرد ذی نفع پرداخت کند . با توجه به متون فوق الذکر باز هم تاکید می کنیم ، ضمانت نامه های بانکی غیرقابل انتقال بوده و تنها به وسیله فرد ذی نفع مندرج در متن ضمانت نامه قابل استفاده است.