پرداخت مالیات در چارچوب یک نظام مالیاتی منصف و مطلوب از جمله مصادیق بلوغ فرهنگی ملت و دولتی است که عزم خود را برای گام نهادن در مسیر رشد و تعالی جزم کرده است . امروزه تقریباً در همه جای دنیا، شهروندان جوامع مختلف می دانند که چرا مالیات پرداخت می کنند و پذیرفته اند که اگر در زندگی روزمره خود خدمتی دریافت می کنند ، باید هزینه اش را به طور مستقیم و یا غیر مستقیم پرداخت کنند .
اهمیت مالیات
برای همه شرکت ها، دقت و توجه به نکات حسابداری بسیار حائز اهمیت می باشد، زیرا در صورت بی توجهی و اشتباه جرائم سنگینی را برای کارفرما (موسس شرکت ، مدیریت ) بر جای می گذارد. هر شرکتی بر اساس کاری که انجام می دهد و سود و زیانی که دریافت می کند، موظف به پرداخت مالیات به اداره امور مالیات می باشد. و مدیران باید با استفاده از یک نرم افزار حسابداری مناسب از روش محاسبه میزان مالیات اطلاعات کافی و مناسب را داشته باشند.
در حقیقت ، مالیات یکی از اساسی ترین مباحث در بین حسابداران و حسابرسان می باشد. حتی زمانی که حسابداران در یک گردهمایی یا جلسهای دور هم جمع می شوند، اولین سؤالی که به ذهنشان می رسد و از یکدیگر میپرسند در زمینه میزان مالیات، اظهارنامه و اظهارنامه ارزش افزوده سازمان هایی است که در آنها مشغول به کار هستند.
حسابداران در این جلساتی که تشکیل میشود، اطلاعات گوناگون و مختلفی را با یکدیگر مبادله می کنند. و این یکی از راه هایی است که از طریق پرسش و پاسخ می توان در زمینه کارهایی که در آن شرکتها انجام می دهند، اطلاعات و تجربیات خود را در اختیار یکدیگر قرار دهند.
مالیات چیست ؟
مالیات ، قسمتی از درآمد های دولت به شمار می رود که از مشمولان دریافت می شود. دولت با درآمد حاصل از مالیات های عمومی مخارج خود را تأمین کرده و تلاش می کند کمتر وابسته به درآمد ناشی از انرژی های تجدید نشدنی مانند نفت و گاز باشد چرا که این منابع روزی به اتمام می رسند و دولت ها باید بتوانند برنامه ریزی درستی در استفاده از آنها داشته باشند .
مالیات عملکرد شرکت ها ، همانطور که از نامش پیداست مالیاتی است که از نحوه عملکرد شرکت ها و بنگاه های اقتصادی و مؤسسات تجاری و دارای درآمد گرفته میشود. شرکت ها طبق قانون موظف هستند تمامی مراودات مالی خود را در دوره های مشخصی در دفاتر مالی و قانونی ثبت کرده و این مراودات مالی شامل صورت سود و زیان حاصل از داد و ستد هم می باشد .
با مشخص شدن مقدار خالص و واقعی سود شرکت ها و کسر کلیه هزینه ها اعم از هزینه های تولید، دستمزد، مواد اولیه و بسیاری دیگر از آن به میزان تا ۲۵ درصد از سود آن را دریافت میشود که اصطلاحاً مالیات عملکرد نامیده میشود. بررسی و تعیین میزان این مالیات ها بر اساس اظهارنامه ارسال شده توسط مؤدیان صورت گرفته و سازمان مربوطه بر اساس اظهارنامه ارسال شده و اسناد و مدارک پیوست آن که قانوناً باید ارسال شود میزان این نوع مالیات ها را تعیین کرده و مؤدیان در تاریخ مشخصی موظف به پرداخت می شوند.
مالیات بر عملکرد چگونه محاسبه می شود ؟
زمانی که صورتحساب سود و زیان شرکت تنظیم گردید باید به میزان ۲۵% رقم سود خالص شرکت به عنوان مالیات عملکرد محاسبه و ثبت شود. در پایان دوره مالی، ابتدا کلیه درآمدها و هزینه ها به حساب خلاصه سود و زیان بسته می شوند. اگر مانده حساب خلاصه سود و زیان به صورت بستانکار باشد به معنی سود است و از این بابت باید ثبت حسابداری ذیل انجام شود:
خلاصه سود و زیان (بدهکار) ، تقسیم سود ( بستانکار)
اولین اقدامی که در خصوص حساب موقت و واسطه تقسیم سود باید انجام شود، محاسبه و پرداخت مالیات است. بر اساس قانون مالیات های مستقیم، مالیات عملکرد به میزان ۲۵% سود خالص است که پس از محاسبه باید به صورت زیر ثبت شود:
تقسیم سود (بدهکار) ، مالیات پرداختنی (بستانکار )
لازم به ذکر است که مبلغ فوق باید در اظهارنامه مالیاتی مربوطه درج شده و همزمان مبلغ آن نیز به حساب سازمان امور مالیاتی واریز گردد. در این خصوص، معمولا شرکت ها اقدام به صدور یک فقره چک به تاریخ ۳۱/۰۴/..۱۴ می نمایند و تحویل اداره مالیاتی شهرستان مربوطه می دهند. در خصوص چک مربوطه باید حساب اسناد پرداختنی بستانکار گردد. نکته مهم این است که با توجه به قطعی نشدن مالیات، پرداختی مزبور باید به عنوان پیش پرداخت مالیات و به شرح ذیل ثبت شود:
پیش پرداخت مالیات (بدهکار ) ، اسناد پرداختنی (بستانکار)