در نگارش مطالب پیشین سایت ، نکات مفید و کاملی در خصوص مالیات و انواع مختلفی از موضوعات در این حوزه را مورد بحث و بررسی قرار دادیم . در حقیقت مالیات مسئله ای است که امروزه تمام افراد با آن سر و کار دارند از یک فرد کارخانه دار گرفته تا فروشنده لوازم خانگی و غیره ، به همین علت تعاریف زیادی در مورد آن وجود دارد. اما اگر قصد دارید یک مفهوم ساده در مورد آن بدانید باید این چنین بیان کرد که ، مالیات به خودی خود نوعی هزینه اجتماعی است که افراد حقیقی و یا حقوقی و افراد یک جامعه ملزم هستند وجه تعیین شده را به دولت پرداخت کنند تا برای هزینه های خود از آن استفاده کنند.
مالیات فقط مختص به یک کشور و یا ایالت واحدی نیست ، بلکه در سرتاسر جهان افراد با این مسئله درگیر هستند . بنابراین توجه داشته باشید که اولاً مالیات وجود دارد ، دوماً یکی از کلیدی ترین مسائل در حوزه اقتصاد کشور ها تلقی می شود. تنها وجه تمایزی که ممکن است در مورد آن وجود داشته باشد کم و بیش بودن پارامتر های قانونی در هر کشوری نسبت به کشور دیگر است . شایان ذکر است که موضوع اجباری بودن اخذ مالیات از جانب دولت اغلب جنبه رفاهی معیشتی دارد ، به این معنا که برای رشد و مدیریت بهتر کشور دارای اهمیت است و برای انجام این امر به طور حتم یک سری قوانین و دستور العمل هایی وضع شده و وجود دارد. اگر به مطالعه و تحلیل ماده ۵۱ قانون اساسی جمهوری اسلامی بپردازید ، در رابطه با موضوع مالیات این گونه بیان می کند ؛ [ هیچ مالیاتی وضع نمیشود الا به دستور قانون. موارد معافیت و بخشودگی و تخفیف مالیاتی به دستور قانون و مراتب علمی معین می شود . ]
همچنین دیگر مدارک مهمی در این حوزه وجود دارند که مهم ترین آن ها قانون مالیات های مستقیم است . قانون مالیات های مستقیم در اکثر موارد به موضوع وظایف مالیاتی مختلف و واجد الشرایط بودن اشخاص حقیقی و حقوقی برای تنظیم و ارسال اظهارنامه مالیاتی در مدت زمان معین به اداره امور مالیاتی اشاره می کند. اما برخی از اهالی علم حسابداری و اقتصاد دانان مفاهیم متعددی در خصوص مالیات بیان می کنند که غالباً با تکیه بر مطالب و آموزش های اقتصادی جامعه است. وجه اشتراک مفهوم فوق الذکر را می توان انتقال اجباری منابع از قسمت خصوصی به قسمت دولتی اشاره کرد که بر اساس رسید ها و فاکتورهای ایام گذشته ، تعیین شده و سپس دریافت می شود.
در هر صورت این دیدگاه وجود دارد که با توجه به پیشرفت علم حسابداری در مورد مالیات ، از جنبه های مختلف تعاریف متعددی از آن صورت بگیرد . اما تنها مسئله ای که در اینجا حائز اهمیت است ، این است که به طور کلی برای همه ی اشخاص و در نگاه سطحی تر برای مدیران کسب و کار ها، بنگاه های اقتصادی ، مؤسسات مالی و به طور کل افراد حقیقی و حقوقی واجب است که درک کافی از مسائل مالی و مالیاتی و تغییرات آن داشته باشند. در غیر این صورت حتما با موانع و معضلات فراوانی مواجه می شوند که می توان به جرائم سنگین مالیاتی در این باره اشاره کرد .
مبحث مهم و حیاتی مالیات در کل جهان از جمله ایران دارای دو نوع است که شامل مالیات مستقیم (مالیات بر درآمد) و مالیات غیرمستقیم (مالیات بر مصرف) می شود. مالیات بر مصرف ، مالیاتی است که به خرید و تهیه کالا و بهره مندی از مجموعه خدمات تعلق می گیرد. بر خلاف مالیات بر درآمد ، سود سهام متعلقه و مالیات بر عایدی سرمایه (که از انواع مالیات بر درآمد هستند)، مالیات بر مصرف زمانی گرفته می شود که اشخاص کالا و خدمات را تهیه یا مصرف می کنند. نمونه هایی از مالیات بر مصرف وجود دارند که شامل مالیات غیر مستقیم، مالیات بر ارزش افزوده و تعرفه ها که هر کدام از آنان در شرایط متفاوتی قابل پرداخت خواهند بود. در این مطلب از سایت ( آرپاکو ) قصد داریم به طور کامل در مورد مالیات بر مصرف و شرایط آن توضیحاتی ارائه دهیم ، پس تا پایان با ما همراه باشید.
مالیات بر مصرف نوعی مالیات غیرمستقیم است که از خرید کالا ها یا محصولات دریافت می شود و امکان دارد تحت عنوان مالیات بر فروش هم باشد. این مالیات در برخی اوقات ، به یک سیستم مالیاتی اشاره دارد که افراد مطابق وجوه مصرفی شان مالیات پرداخت می کنند به جای این که بر مبنای درآمد عملکرد و شرکت در اقتصاد مالی مالیات بدهند . مالیات بر مصرف اغلب دارای نرخ های متفاوتی برای انواع کالا ها از پیش دارد ، برای این که مطابق اساسی بودن یا لوکس بودن یک کالا تعیین میشود ؛ مثلاً تعداد زیادی از اقلام خوراکی و همچنین آذوقه های غذایی، کالای اساسی هستند بنابراین نرخ مالیات کمتری دارند اما جواهرات، کالای لوکس و گران به شمار می روند و در نتیجه نرخ مالیات بالاتری دارند.
در بعضی از مواقع امکان دارد بر روی قسمتی ویژه از کالا ها اعمال شود تا دیدگاه فرهنگی یا اقتصادی ویژه حاصل شود؛ مثلا مالیات بر مواد دخانیاتی از نرخ بالایی برخوردار هستند تا افراد بر عدم خرید یا مصرف سیگار تشویق شوند ، به این دلیل که برای سلامتی بدن انسان مضر می باشند . این نوع از مالیات اکثراً به نام مالیات گناه هم شناخته می شود که روی مشروبات الکلی هم اعمال می شود. نوع دیگری از مالیات به افرادی مانند راننده ها تعیین می شود که از منابع خاصی مانند بنزین بهرهمند میشوند تا در راه تعمیر و نگهداری جاده ها، بزرگراه ها و پل ها شود.
مالیات بر مصرف نوعی سیستم مالیاتی ملی گرا است که در عملگرایی برخلاف سیستم مالیات بر درآمد است که یک سیستم پیشرفت گرا است. سیستم مالیات بر مصرف ، بر این باور است که یک پروسه مالیاتی مطلوب باید به مقوله درست مصرف کردن انعام دهد و اسراف کردن را منع کند که در بسیاری از کشورها هم اجرا می شود؛ مثلا ژاپن در سال 1989 یک مالیات 3% به مالیات بر درآمد افزود که در زمان آینده به 10% افزایش پیدا کرد، به استثنای کالا هایی مانند مواد غذایی و کاغذ روزنامه که 8% هستند. بدانید که مالیات بر مصرف به خودی خود ترفند و کارایی بروزی ندارد؛ به عنوان مثال دولت آمریکا پیش از این که سیستم مالیات بر درآمد را ایجاد و به بازار ارائه دهد ، از این سیستم استفاده میکرد که در سال 2003 هم قصد بازگرداندن این سیستم را داشت که به سرانجام نرسید .
در کشورمان ایران هم موضوع مالیات بر مصرف به طور زیاد در مورد آن تعامل و بحث شده و حتی در بودجه سال 96 هم به عنوان طرحی تفکیک شده مطرح شد ولی هیچوقت نتیجه قابل تأملی نداشت . افراد مخالف طرح بر این باورند که این نوع محاسبه مالیات در کشور ما راه را برای فرار مالیاتی بازتر میکند و در نهایت فشار مالیات را به مصرف کننده عادی تحمیل می کند.
-
نحوه محاسبه مالیات بر مصرف
در محاسبه مالیات بر مصرف ، جدا از هر چیزی مطلع باشید که قانون کلی و سراسری به شکل مالیات بر مصرف در ایران وجود ندارد و این مالیات به یکی از روش های ذکر شده دریافت می شود. بنابراین هر وقت که در مورد محاسبه مالیات بر مصرف بحث می کنیم، هدف همان مالیات بر ارزش افزوده است. و اما نحوه محاسبه مالیات بر مصرف به گونه ای است که در ایران با استفاده از روش صورت حسابی و یا روش تفریق غیر مستقیم صورت می گیرد. در قالب یک مثال ، در روش نخست هنگامی که یک شرکت می خواهد خرید محصولی را تهیه کند، لازم است علاوه بر هزینه تولید کالا، مالیات بر ارزش افزوده آن را نیز به فروشنده کالا پرداخت نماید و اگر بخواهد همان کالا را به خریدار هدف خود بفروشد میبایست مبلغ کالا را با توجه به قیمت کالای مشمول مالیات و همچنین دریافت مالیات بر ارزش افزوده از خریدار، محاسبه نموده و در آخر وجه تمایز مالیات پرداخت شده به فروشنده و مالیات دریافتی از خریدار هدف را به دولت پرداخت نماید.
مالیات بر مصرف ، دارای گونه های متفاوتی است که دولت از مصرف و فروش کالا و خدمات از مخاطبان ( مشتریان ) دریافت می کند انواع مالیات بر مصرف به شرح زیر است :
- مالیات ناشی از فروش سیگار و دخانیات که هم تولید کنندگان هم مصرف کنندگان آن را پرداخت می کنند.
- مالیاتی که خریداران و فروشندگان اتومبیل و وسایل نقلیه پرداخت می کنند.
- مالیات تنظیم شده برای صنایع نفتی و پتروشیمی که تولید کنندگان و فروشندگان باید وجه آن را پرداخت نمایند.
- مالیاتی که برای خرید و فروش خاویار تنظیم می شود.
- نوارهای ضبط صوت و تصویر جزء اقلامی هستند که میبایست مالیات بر مصرف پرداخت نمایند.
- حق اشتراک امتیاز تلفن های خودکار و خدمات ارائه شده مخابراتی بین المللی نیز جزو پرداخت کنندگان مالیات بر مصرف هستند.